A mese egységes, és egylényegű világkép. Lélekkísérő szakrális szöveg. Az egyetemes szellemi tanítások áthagyományozásának egyik eszköze. Szent szellemi kincsestár.           Dr. Boldizsár Ildikó

TERMÉSZET      MŰVÉSZET   MESE      ERDŐFÜRDŐ     ALKOTÁS      JÁTÉK 

Együtt a természetben, a természetért


A jelenlegi helyzetben, a termekben zajló szabadidős programok helyett, egyre fontosabbá válik a természeti környezetben megvalósuló együttlét, a szabadban eltöltött idő, ám ez nem is olyan egyszerű!

Az erdőn, mezőn, vagy akár városi zöld területeken tartott programokhoz kínálunk egy olyan képzést, mely 80% gyakorlattal, lépésről lépésre tanít meg a szabadban való foglalkozásvezetésre, az ökológiai érzékenyítés, alkotás, a természethez kapcsolódás, stresszoldás jegyében.

"Ahol mi létezik a földkerekségen, én mindennel tudjak beszélni, legyen az fű, fa, kő, állat, víz, vér, vagy amihez én szólok, az énnekem felelni tudjon."

Az erdőfürdő gyakorlatok fonalára fűzött mesemunka és természetművészeti alkotómunka együttes, egymást támogató alkalmazása új lehetőség az ökológiai nevelésben, hiszen bár  markánsan különböző területek, de alapvető rendezési elvük azonos. A mindenkori résztvevőt az archaikus tudat mozgatásával ugyanoda, egy belső középpont felé viszi egy olyan természet-tiszteletre alapozott szemlélet kialakításáért, amiben a természet részeként tekintek magamra, EGYségben vagyok.

Alkalmazott módszereink a meseterápia, a természetművészet, erdőfürdő gyakorlatok kiválóan alkalmasak arra is, hogy a résztvevő gyermekek örömmel, kíváncsisággal, élményeket szerezve tanulják meg felfedezni a környezetükben rejtőző kincseket, képessé váljanak az eddig értéktelennek hitt dolgok értékessé változtatására, a rendetlen összerendezésére.

MeseErdő képzésünk részletei


Az öt hétvégés folyamat alatt, a különböző modulok témakörei, elméleti és gyakorlati feladatokon keresztül segítenek, hogy elsajátítsd azt az egyedülálló módszert, melyet kidolgoztunk. A képzés végén, megismerve annak elemeit, metódusát, képes leszel saját kompetenciahatáraidon belül sikeresen alkalmazni a tanult technikákat. Képzésünket elvégezve jogosultságot, kompetenciát szerzel a Farkaskő NBME által fejlesztett MeseErdő foglalkozások vezetésére.

Az öt modul, elméleti és gyakorlati, délelőttönként tantermi délutánonként pedig szabadtéri, kerti és erdei helyszíneken valósul meg, ha az időjárás másként nem rendeli. Esténként lehetőség lesz konzultációra és bátraknak kipróbálni a barlangban alvást. 

ember a természetben modul, 1nap

melyben áttekintjük a különböző korok és kultúrák kapcsolatát a teremtett világgal, világunk ökológiai kérdéseit, a természethez kapcsolódás pontjait, az ökológiai érzékenyítés gyakorlatát.

természet a mesében modul, 1 nap

melyben a mesék működése, a természethez kapcsolás meséi, a mesemondás összekötő szerepe és gyakorlata kapnak főszerepet.

mese a természetben modul, 2 nap

melyben megismerjük a módszer gyakorlatát, az érzékenyítés gyakorlatait, mesefeldolgozásokkal, szabadtéri foglalkozás tervezéssel.

művészet a természetben modul, 2 nap

mely a természetművészet és a Land Art történeti gyökereit, ökológiai vonatkozásait, alkotói gyakorlatát ismerteti meg.

meseerdő modul, 2nap

melyben a gyerekbarát erdőfürdőzés, erdei foglalkozástervezés és vezetés gyakorlatát valamint a biztonságos közös túrázás feltételeit ismerjük meg.

-rítus a természetért modul, 1 nap

melyben az ősi sámáni praxis természetet védő elméletével, és gyakorlatával az elemekkel való kapcsolatfelvétel hagyományaival ismerkedünk meg.


Kiknek ajánljuk a programot?


Ajánljuk ezt a programot pedagógusoknak, meseterapeutáknak, mesepedagógusoknak és más gyermekekkel foglalkozó szakembereknek, érdeklődő szülőknek, de a program új alternatívát nyújthat a környezeti, az ökológiai és a környezetvédelmi nevelésben is, ezért erdőpedagógiával, természetvédelemmel, ökológiával, zero waste életmóddal foglalkozó szakembereknek is szeretettel ajánljuk, valamint kalandkeresőknek, akik új utakat keresnének és csatlakoznának a csapatunkhoz.

Ha végeztél, kezdd el, segítünk!

  • Egyéni konzultációval segítünk, amikor szükséged van rá.
  • Bekerülsz egy zárt facebook csoportba, ahol megvitathatod a többiekkel és velünk ötleteidet, a munkád során felmerült problémákat, kérdéseket, sikereket.
  • Csatlakozhatsz alkotótáborainkhoz a Farkaskő művésztelepen.
  • Eljöhetsz évszakos műhelyeinkre, nyári táborunkba, hogy gyakorolj, mindig új ötleteket szerezz, kikapcsolódj, inspirációt gyűjts a különböző természeti helyek, évszakok nyújtotta egyedi lehetőségekről.

Vezeti a Farkaskő egyesület alapító tagjai: Balázs Péter természetművész, szobrásztanár, a Farkaskő egyesület vezetője és Tátrai Vanda Metamorphoses Meseterápiás Egyesület Ökológiai Kutatócsoportjának vezetője.

Metamorphoses Meseterápiás Egyesület Ökológiai Kutatócsoportjának programja

A jelenlegi helyzetben, a termekben zajló szabadidős programok helyett, egyre fontosabbá válik a természeti környezetben megvalósuló együttlét, a szabadban eltöltött idő, ám ez nem is olyan egyszerű! Az erdőn, mezőn, vagy akár városi zöld területeken tartott programokhoz kínálunk egy olyan képzést, mely 70% gyakorlattal, lépésről lépésre tanít meg a szabadban való foglalkozásvezetésre, az ökológiai érzékenyítés, alkotás, a természethez kapcsolódás, stresszoldás jegyében. Megtanítjuk, hogy a természethez való mély lelki kötődést miként állítsuk helyre, erdei gyakorlatok, archaikus történetek, és természetművészeti élmények segítségével.

"Hogy mindennel ami él, beszélni tudj"


Neked való,
-ha aggódsz az ökológiai válság miatt
-ha végre kimennél a vadonba
-ha kivinnéd a gyerekeket is a szabadba
-ha egy vidám és játékos, mégis mélyen megérintő technikát keresel szabadtéri kalandokhoz
-ha egy olyan módszert szeretnél tanulni amit nagyon szeretnek a gyerekek
-ha hiszel a természet erejében
-ha keresed azt, hogyan kapcsolódj a teremtett világhoz, az öt elemhez, a természet létezőihez
-ha új utakat keresel

Miért tanulj nálunk?

20 éve jelen van egyesületünk a nemzetközi képzőművészetben. 15 éve tartunk gyerekeknek tematikus alkotó, kézműves, hagyományőrző és alkotó fejlesztő meseterápiás foglalkozásokat, táborokat. 10 éve indítunk meseterápiás programokat. 9 éve az EKE oktatásai helyszíneként sok száz egyetemi hallgató fordult meg nálunk. 8 éve valósítjuk meg a civil összefogásként létrejött interaktív MeseErdőt. 7 éve gondozzuk az ország első meseterápiás tanösvényét a Meseutat. 6 éve szervezünk nehéz-sorsú Csángó Magyar gyerekeknek táborokat. 5 kiváló szakember vezeti képzéseinket. művészeti terület van jelen egyesületünk életében, számos képzőművészeti, kortárs zenei, táncművészeti és filmes program otthona- és házigazdája voltunk. 3 különleges módszert gyúrtunk egybe: a természetművészet, az erdőterápia, és az alkotó fejlesztő meseterápia ötvözésével született meg mesÉLŐvilág elnevezésű, egyedülálló programunk, melyet csak itt nálunk ismerhetsz meg. 2 féle alapmodulban tanítunk meg azokra a mesés alapismeretekre ami nélkül nem tudjuk megmutatni Neked a speciális technikáinkat. Európában egyedülálló helyszínen, barlanglakásainkban tartjuk a gyakorlati foglalkozásokat, melyek ökológiai lábnyoma szinte 0.

Visszajelzés

2020 NYARÁN ERDŐFÜRDŐZÉSRE HÍVOTT A BÜKK. Nem tudtam nemet mondani erre a talányos hívásra. Bükkszentkereszten töltöttem hát néhány napot, a világjárvány első nyarán, mint erdőjáró, erdőmerülő. Előkerültek mesék, a lélek mélyére hatoló kérdések, porcelán teáscsészék az erdő mélyén megbúvó tisztásokon, finom gyógynövényteák, grafitceruzák, emlékek, amelyeket már rég holtnak hittünk: az első fa a messzi gyermekkorból, nagyapák bölcsességei, amelyeket évtizedek óta szunnyadva hordunk magukban. Azután hazatértem a fővárosba, de a napok múlásával nem halványodott az élmény, velem maradtak a felismerések, a jó érzések, sokáig tudtam meríteni a Bükkben felhalmozott tartalékokból. Meglepődtem azon, hogy ez a röpke pár nap ennyit hozott a konyhára. A kérdésre - hogy hogyan lehet, hogy alig pár napot töltöttem, egy első pillantásra nem is túl egzotikus helyen, mégis ennyit nyertem, ennyit kaptam, ennyit elraktározhattam - elkezdtem kutatni a választ. Mesék és az erdő. Mesék és fák. Eszembe jut egy bibliai vers: egy meggyőz ezret, kettő tízezret. Ez történhetett most is: a mesék és az erdő lélekgyógyító, lélekfrissítő ereje nem pusztán összeadódik, hanem hatványozódik.

Amikor egy évvel később, az ősz beköszöntével szembe jött velem a hír, hogy MeseErdő vezető képzés indít a Farkaskő Egyesület, felkaptam a fejem. Azonnal tudtam, hogy ott kell lennem, ott a helyem. Azonnal arra gondoltam, hogy milyen jó lenne ezt megosztani, továbbadni mindazt, amit én magam megkaptam résztvevőként, erdőfürdőzőként. Aztán nap-mint-nap szembe jött a hír, addig-addig, míg alaposan végig gondolva az nehézségeket, az akadályokat is, végül úgy döntöttem, hogy belevágok, elindulok én is ezen az ösvényen, a jól kitaposott ösvényen, amely - lassacskán haladva rajta - egyre bozótosabb, egyre mélyebbre visz az erdőkbe, de nem csak a szó szoros értelmében. Visz a lélek erdejébe is, eddig járatlan helyekre, eddig meg nem tapasztalt életérzésekhez, felismerésekhez. Reméltem, hogy társak is lesznek - rokonlelkek - előttem, mögöttem az úton, akik sorra ébrednek, együtt bukkanunk eddig ismeretlen kincsekre, amelyeket megtalálni nem is reméltünk az út kezdetén.

Elindultunk hát az első közös hétvégével... Tucatnyian gyűltünk össze a noszvaji házban egy gyönyörű októberi hétvégén. Sokféle hátérrel, sokféle indíttatással, identitással, fiatalok, idősebbek. Tanárok, művészek, meseterapeuták alkottuk a kört, amelyben szinte azonnal mindannyian otthon, otthonosan éreztük magunkat. Történetesen egy női kör az idei, lányok, asszonyok, édesanyák, színes egyéniségek. Ami közös bennünk, ami ide vonzott minket: a mesék szeretete, a természet, az erdő, élővilág iránti rajongás, aggódás, tenni akarás, a hit és meggyőződés, hogy a mesékben arra is választ találhatunk, és másoknak, a hozzánk fordulóknak is válaszokat kínálhatunk, amelyekre amúgy reménytelen lenne válaszolni. Hamar színt vallottunk: szeretnénk tovább nyitogatni a meséket, szeretnénk bátrabban, tudatosabban belépni az erdőkbe, rálépni ösvényekre és bölcsebben, tapasztalatokkal megrakodva magunk után hívogatni, csalogatni gyerekeket, embertársainkat, szeretnénk toborozni, ébreszteni, kísérni, kihívások elé állítani a hozzánk fordulókat.

Ezen a hétvégén is igazán kegyes volt hozzánk a természet. Csodás, napfényes őszi idő adatott nekünk az októberi napokon, így inkább terepen, saját élményű sétákkal, emellett kevés elmélettel indítottunk. Ez is fontos tananyag: ha van kínálkozó alkalom, lehetőség, élj vele! Ha ellenállhatatlanul hív az erdő, ne maradj bent a házban, csak azért, mert korábban ezt írtad a határidőnaplódba. A tananyagot el lehet mondani majd akkor, amikor kint mostoha az időjárás. Bár az is igaz, hogy hamar fel lehet ismerni azt az - ennek csak látszólag ellentmondó - igazságot is, hogy nincs rossz idő, csak rosszul kiválasztott ruha, ahogy a bölcs finn közmondás tanítja. A szél, az eső, a hideg, a meleg: mind bölcs tanítómesterek.

A hétvégék napirendje tudatosan felépített, átgondolt, előkészített, tükröződik benne Vanda és Péter évtizedes tapasztalattömege. Élet- és tanítási tapasztalataikat őszintén, sok eleven történettel, a világban létező mindenféle irányzatokról is hírt adva, jó ízléssel, anekdotákkal fűszerezve tálalják fel nekünk. Minden mondat mögött ott van a saját élmény, a megélés, saját mellé pedig felsorakoztatják a korábbi tanítványok élményeit, felismeréseit, munkáit. Az együtt töltött tanulós, tapasztalós, csinálós hétvégék után sorra kapjuk a hátéranyagokat, bibliográfiákat, házi feladatokat, amivel van dolog otthon. Az ország több pontjáról érkeztünk, de az on-line műhelymunka, amely folyamatos a közösségi platformon - állandóan fenntartja és felébreszti az érdeklődésünket, tudásvágyunkat. Igazi közösség formálódott itt, hiszen csatlakozásunk után láthattuk, hogy már sokan járnak előttünk. Az előző évfolyamok élményei és tapasztalatai is hozzáférhetőek itt, folyamatos a párbeszéd, a megosztások: cikkek, kérdések, ötletek, felismerések. Pezseg itt is az élet!

Vanda fáradhatatlanul kutatja a világ meseirodalmát, kérdezi a meséket, hogy vajon mit mondanak, mit gondolnak az ember és a természet viszonyáról, az ember természet iránti kötelezettségeiről, felelősségéről, az elkövetett hibákról, a helyreállítás, újjáépítés mikéntjéről, lehetőségeiről. Immár mi hallgatók is társai lehetünk ezen az úton, ugyanis miután kidolgozott egy kiváló munkamódszert, sokan csatlakoztunk hozzá az ökológia szempontú mesekutatás és -feldolgozás kalandos útján.

Sokkal többet kaptam, mióta ezen az úton, inspiráló, elkötelezett, folyton kérdező, útitársaimmal járok, mint amit elsőre, a csatalakozáskor gondoltam, hogy kapni fogok majd. A klímaszorongás, a környezetért aggódó lélek legjobb gyógyírja, ha magunk is megtesszük, ami tőlünk telik, ha lehetőségeink szerint hozzátesszünk valamit. Ebben a közösségben cselekvő, felelősséget vállaló társakkal találkoztam, akikkel szívesen és egyre lelkesebben járom az utat, amelyen később majd én magam is másokat kísérni szeretnék.

Mindenkit bátorítok, bíztatok, hogy lépjen rá erre az ösvényre, csatlakozzon hozzánk...

Schneider Gabriella, 

Metamorphoses alkotó-fejlesztő meseterapeuta, waldorf tanár, gyógypedagógus, nyelvtanár

Kíváncsi vagy az árakra? 

Regisztráció és ösztöndíjra jelentkezés