Vadon Kulcsa Tanösvény 

Erdőfürdő tematikájú ökotúrista sétaút NOSZVAJON
4 évszak szerint változó feladattérképpel

Mártózz meg egy frissítő, feltöltő erdőfürdőben! 

Noszvajon, az országban egyedülálló tematikára épített ökotúrista tanösvény, mely a Bükk lankáit bejáró sétaútvonal. 14 állomásos út a szerelmes és a családi Meseúthoz hasonlóan a Farkaskő Művésztelep Egyesület gondozásában indult el. Tudomásunkkal ez az első erdőfürdő tematikájú tanösvény Magyarországon!

Fő célja elsősorban nem az ismeretterjesztés, vagy a sport támogatása, hanem a természethez való kapcsolódás az ökoturizmus segítése és a rekreáció. A feladatlappal végig járható út ötvözi az erdőfürdő, a természetművészet és a meseterápia eszköztárát, a egyesületünk különleges MeseErdő módszerének megfelelően, így teremtve lehetőséget a kikapcsolódásra, vidám együttlétre, feltöltődésre, kapcsolódásra a több mint emberi világgal.

A Meseúthoz hasonlóan, ezt a programot is "családépítő" kalandnak szánjuk. A gyönyörű és változatos táj bejárására az év bármely napján lehetőség lesz, akár csak egy rövid sétát vagy hosszabb túrát választunk. A Vadon Kulcsa Tanösvény minden évszakban más erdei feladatsorral, különleges kihívásokkal, rejtvénnyel várja a látogatókat Noszvajon. A vidám és kalandos feladatok erdőterápiás, erdőfürdő, ökopszichológiai ötletek alapján íródtak, végigkísérik az állomásokat, és az állomások közötti útvonalakat.

Elsősorban felnőtteknek szólnak, de egy családban a gyerekek is élvezni fogják a mókát, hiszen az évszak meséjét is elrejtettük az úton. Hamarosan elérhető lesz a kifejezetten gyerek erdei 7 próba menetlevél is.

Terveink között szerepel, hogy a Vadon Kulcsa tanösvényhez kapcsolódóan, a tavaszi időszaktól gyógynövénytúrák, vezetett bejárások, erdőmeditációk, természetművészeti élményalkotás és kreatív fitoterápiás, foglalkozásokkal várjuk a felnőtt társaságokat. A gyerek csoportokat pedig a MeseErdő kalandos túráira invitáljuk majd.

Ráadásul, aki végig járja az egész útvonalat, az a rejtvénysorba beírt betűket felmutatva évszakos karszalagot kap a Harmónia Cukrászdában. Itt és a falu vendéglátó helyein lehet a térképet is megvásárolni. Az állomások pár száz méterre vannak egymástól, nem igényel különösebb erőnlétet, vagy felszerelést a végig járása, és aki többet gyalogolna az a nagy sikerű Forrástúrát vagy a meseutakat is hozzá fűzheti. 

A kellemes, bárki számára végigjárható útvonal 14 állomáson vezet végig, a Bükkláb vadregényes helyein, változatos terepen. Lépésről lépésre segíti a természettel való különleges találkozást, mely frissítő energiával tölt fel, regenerál. 

Hangold rá magad a természetre, járd végig az utat, találj rá a harmóniára.

Az ERDŐFÜRŐ nem egy testgyakorlat, csupán annyit tesz, hogy megmerítkezünk a vadon atmoszférájában, kinyitjuk érzékeinket a természet nyújtotta csodákra, s a külső rend tapasztalása, a természettel való összekapcsolódás belső rendet is eredményez.

A hétköznapokban gyakran, mint egy akadályt, rendetlenséget vagy díszletet érzékeljük csupán a minket körülvevő természetet. Ám az ember sok szállal, ősidőktől összekötődött az őt körülölelő, megtartó természettel. A vadonban való intenzív, örömteli jelenlét felidézi e rég elfeledett szálakat, ezáltal a test és az elme megpihenhet, regenerálódhat. A természetet megtanuljuk másként szemlélni, ezáltal saját belső természetünk dzsungelében is jobban boldogulunk.

A vadonterápia hatását vizsgáló nemzetközi kutatási eredmények alapján elmondhatjuk, hogy egy két órás ERDŐFÜRDŐ

 • Csökkenti a vérnyomást
 • Csökkenteti a stressz szintet
 • Javítja a hangulatot
 • Serkenti az immunrendszer működését
 • Növeli a testben a fertőzött vagy tumoros sejtek elpusztításáért felelős Natural Killer sejtek számát.
 • Segíti a szervezetet a regenerálódásban
 • Fokozza az energiaáramlását
 • Új energiával tölt fel
 • Segíti harmóniára találni a figyelemzavaros, hiperaktív gyerekeknek is
 • Segíti a jó alvást
 • Megnyitja a mélyebb és tisztább intuíciót
 • Segíti a boldogságra való képesség növekedését
 • Segít, hogy kapcsolatba kerülhessünk mindennel ami él
 • Megnyitja érzékeinket a természet felé
 • Segíti a környezettel való egység megélését, ezáltal a belső rend megteremtését is segíti.
 • Visszavezet a belső középpontunkhoz, a harmóniához.
 • Megtanít új módon kapcsolódni a körülöttünk lévő világgal.

Tapasztald meg a természettel való egység élményét!