Egyesítő életerő

2022.11.27

"A lakoták számára a föld, az ég és a víz minden teremtményével való rokonság, valós és aktív elv volt. Az állat- és madárvilággal szemben létezett egy testvéri érzés, amely a lakotákat biztonságban megtartotta közöttük.


Az állatoknak jogaik voltak - az emberi védelemhez való jog, az élethez való jog, a szaporodáshoz való jog, a szabadsághoz való jog és a hálához való jog -, és e jogok elismeréseként a lakoták soha nem tettek rabszolgává egyetlen állatot sem, és megkíméltek minden olyan életet, amelyre nem volt szükségük az élelemhez vagy a ruházathoz.


Az életnek és kapcsolatainak ez a felfogása mélyen emberi volt, és a lakotáknak maradandó szeretetet adott. Lényüket az élet örömével és misztériumával töltötte el; biztosította a tiszteletet minden élő iránt; a létezés rendszerében minden dolognak egyformán fontos helyet biztosított.
Wakan Tankától, a Nagy Szellemtől egy nagy, egyesítő életerő származott, amely minden dologban és minden dolgon keresztül áramlott - a síkságok virágaiban, a fújó szelekben, a sziklákban, a fákban, a madarakban, az állatokban... Így minden dolog rokon lett és ugyanaz a Nagy Titokzatos hozta össze őket."


~Chief Luther Standing Bear~