.

Mesejáró térkép

A Mesejáró térkép egy teljesen új világot tár elénk, mely a népmesék ősi tudására épül. Meseország térképével való játék egy csodálatosan egyszerű lehetőség a csapatépítésre, a fantázia és kreativitás fejlesztésére. Ugyanakkor több mint egy játék! A mesei helyszínek projektív felületként is használhatók. A mesék világában barangolva, lehetőségünk nyílik saját belső világunk feltérképezésére, az önismeret elmélyítésére, tudattalan folyamatainak felismerésére. Ez egy olyan vidám, játékos, gyerek-és felnőtt barát rendszer, amely játékosan és varázslatosan hatásos módon segíti a használóját, akár egyéni terápiában, akár csoportos foglalkozásokon. A speciálisan megrajzolt ősiségből származó mesei szimbólumok, helyszínek a lélek számára otthonos teret adnak, és szinte azonnal beindítják a mély belső gyógyító folyamatokat.

Mesejáró térképes workshop

A Mesejáró térkép egy különleges, gyerekbarát, vidám mégis nagyon mély gondolatokat előhívó "munkatárs" lehet. A Mesejáró térképes worksop 2 nap, 100% ban gyakorlat, hogy az együtt töltött hétvége után elkezdhesd használni ott ahol szükséged van rá, legyen ez magánrendelő, iskola, könyvtár, csoport, vagy a saját családod konyhája. Gyakorlatorientált workshopunkon megmutatjuk neked a kedvenc gyakorlatainkat, játékainkat a mesejáró térképpel. Gyere el ha szeretnél megismerkedni ezzel a csodás eszközzel, ha bővítenéd az eszköztárad, vagy kíváncsi vagy rá hogyan lehet barangolni a mesék világának térképén. 

Kinek ajánljuk?

A Mesejáró térképpel való munka 3 éves kortól bármely korosztály számára ajánlott. A játék felhasználási területe hihetetlenül széles, a családon belüli dinamikák megismerésétől az iskolai vagy felnőtt csoportokig, és az egyéni terápiás ülésekig. Csoportvezetőként, tanárként, mesemondóként vagy terapeutaként pedig egy olyan segédeszközt ajánl, amit bárhol, bármikor elő vehetsz, biztos sikere lesz.

Hasznos lehet:

Segítségedre lesz a fantázia beindításában, kezdő, ismerkedő játékként, a megfelelő mesék kiválasztásában vagy folyamatok értékelésében, visszajelzésben.

Csoportos munkákban: Osztályokban, táborokban, tréningeken, csapatépítésben nagyszerű eszköz mely lehetőséget ad a csoportdinamika, csoport aktuális állapotának igen gyors felmérésére. Segítség a beszélgetésindításhoz, az érzékenyítésben, az együttműködés, segítésében. Mesei terében való útkeresés remekül edzi a fantáziát, kreativitást, a kommunikációs készséget. Kiindulópontja vagy kerete lehet alkotó, művészetterápiás, drámapedagógiai és mesemondó alkalmaknak, több alkalmas tevékenységek.

Egyéni konzultáción: segíti a diagnosztikus munkát, énerősítő, feszültségoldó. Projekciós felületként segíti az önismeret elmélyülését, az egyéni életúthoz pedig egy hosszútávon ható mesei segítőt ad. Segítségével megtanulhatjuk jobban felismerni aktuális állapotunkat, fejlődésünket, nehézségeinket és a mesék szimbolikus nyelvén kifejezni érzéseinket. Mesei helyszínünkről nyilatkozva képet kaphatunk saját állapotunkról, félelmeinkről és vágyainkról a mesék védett, megtartó terében.

Családban: Segít megismerni a legkisebbek lelkében játszódó folyamatokat, rápillantani a családi, iskolai dinamikára. "Mi volt az iskolában? "Semmi!" Hangzik el gyakran, de ha a Mesejáró térkép a hétköznapok részévé vélik, rengeteg fontos információt kaphatunk a gyermekünk napi érzéseiről, a közösségben betöltött szerepéről.

Saját énmunkában:  A Mesejáró térképpel való munka megtanít ránézni saját egyéni folyamatainkra, életeseményeinkre, aktuális állapotunkra, arra, hogy miként tudunk erőforrásokra lelni. Használói számára a Mesejáró térkép belső iránytűvé is válik, saját egyéni életünk térképévé.

Használata

Használata, gyors, egyszerű, könnyen elsajátítható és egyénre szabható. A Mesejáró térkép nagyon kedvelt a gyerekek és felnőttek körében is, még az olyan nehéz csoportokban is sikerrel bevethető, mint a kamaszok, fiatalok, fogyatékkal élők, idősek, hátrányos helyzetűek, vagy akár olyanok, akik verbálisan nehezen fejezik ki érzéseiket.

A Mesejáró térképpel rengeteg játékot kipróbálhatsz

Ezek az örömteli játékok behívnak a mesék világába, a felfedezés öröme kapcsol hozzá kicsit és nagyot az alkalomhoz. A képi megfogalmazás biztonságérzetet ad, mely oldja a szorongást is. Legkedveltebbek a csoport nyitó, ismerkedő feladatok, majd a csapatépítő, dinamikus, érzékszervi és fantázia játékok, az egyéni folyamatok kísérésének feladatai, csoport és család dinamikai képalkotás, diagnosztikus, és lezáró feladatok.

Megmutatjuk 

Mesejáró térkép

Megmutatjuk, hogyan használd jól a Mesejáró térképet, akár nagy csoportban, akár egyéni konzultációban.

Állatsegítők kártya

Megtanulod, hogyan segítheted a csoportodat, hogyan válhat mindenki segítővé az állatkártyákkal.

Mesehős készlet

A mesehős készlettel tovább emeljük a tétet, új nézőpontot, új lehetőségeket tanulsz meg a hősfigurákkal. 

Hajlék kártya

Megmutatjuk, hogyan használd a fekete-fehér hajlék kártyákat a mesei terek finomításához, kibontásához.

Gyökerek

A Mesejáró térkép Tátrai Vanda mesemondó, meseterapeuta, grafikus munkája. A mesetérkép megalkotását számos kutatás előzte meg, és egy évtizednyi aktív használat alatt nyerte el jelenlegi formáját. Az alapötlet szorosan kapcsolódik Bajzát Mária mesepadagógiai tanításaihoz, a módszer pedig a metamorphoses meseterápia eszköztárához. "A Metamorphoses Meseterápiás Módszert dr. Boldizsár Ildikó dolgozta ki Magyarországon. A meseterápia mesékkel való kísérést jelent, amely a mesék tudatos használatán alapul. Minden élethelyzetnek van egy mesebeli párja, amely viselkedési és gondolkodásbeli példának tekinthető. A meseterápia lehetőség arra, hogy az önmagához utat kereső vagy bajba jutott ember már meglévő történetek (mesék) segítségével felülírja saját történetét; mintákat, forgatókönyveket kapjon a fejlődéshez, változáshoz, vagy létrehozzon egy teljesen új történetet."

A workshop témái

Diagnosztikus feladatok

Csoport nyitó, kezdő, ismerkedő feladatok.

Csapatépítő, dinamikus feladatok.

Érzékszervi, fantázia játékok a mesetérképpel.

Feladatok egyéni folyamatokhoz

Csoport és család dinamikai feladatok

Több szereplős feladatok

Mesehőskártyás feladatok

Segítők a mesékben

Záró, kiléptető feladatok

Meséltető, alkotó átváltozó játékok

Mesei helyszínek elmélyítő feladatai

Kulcsok a mesei helyszínekhez

Speciális közösségek mintázata a mesejáró térképen

igy született

Amikor gyerekeim születtek sokszor éreztem azt, hogy bár sokat beszélgetünk, játszunk, mesélünk de sokszor mégsem tudom azt, hogy mit éreznek valójában a gyerekeim, hogy milyen az ovis társaik között, vagy milyen az osztály hangulata.

Ha feltettem a kérdést: - Mi volt az oviban, suliban, jött a sokaknak ismerős válasz: "Semmi különös". De én nem különös dolgokra voltam kíváncsi, szerettem volna a gyerekeim lelkét jobban megérteni.

Ahogy elkezdtem mesékkel foglalkozni, és sorra jártam Boldizsár Ildikó, Bajzáth Mária és Luzsi Margó képzéseit, egyre többet tanultam a mesék rendteremtő erejéről, a mesetérkép használatáról, arról, hogy a mese a gyerekek nyelve. Megfogalmazódott bennem, hogy miért is ne próbálnám ki otthon ezt az izgalmas kalandot, és megrajzoltam a saját térképemet meseország birodalmairól.

A konyhában kifüggesztett térkép bombaként robbant a családban, és a gyerekek, egy kakaó mellet szívesen elmondták a mesék nyelvén, hogy miként érzik magukat. Konyhánk kedvenc díszére hamar rákaptak a felnőttek és a vendégeink is.

Az évek alatt aztán nagy méretű, mindent kibíró változatát próbára tettük egyesületünk felnőtt és gyerek mesecsoportjaiban, osztályokban, táborokban is. Mára sok ezer mesejáró barangolt a segítségével a mesék világában és belső tájakon.

Az eredmény egy különleges gyerekbarát, vidám mégis nagyon mély gondolatokat előhívó "munkatárs" megszületése. Sokat változott, csiszolódott a tapasztalatok, és a kutatás által, így született meg jelenlegi formájában a Mesejáró© térkép, mesehős kártyákkal, és a csoportokban jól használható más mesés játékokkal együtt.

A sokféle felhasználási lehetőséget követve több méretben és anyagból készítettünk egyedi szetteket.