Kiadványaink


TÉR-TERMÉSZET-MŰVÉSZET

Szerk: Balázs Péter

A Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület működése szervesen összekapcsolódott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Képzőművészeti Tanszékének (Fine Arts Eger) képalkotás szakán elindult természetművészet-oktatással. Az egyetemi kollégák és az egyesületi tagság pedagógiához kapcsolódó tanulmányaiból válogattunk. Az együtt gondolkodás és a sok kicsi tapasztalat összeadódása az alapja a könyvnek. Így épült felt és indult útjára ez a szellemi-gyakorlati műhely, amely az immár 10 éves természetművészet-oktatás elindulása során született meg a Déli-Bükk vidékén, Egerben és Noszvajon. 

Szerzők: Erőss István, Egervári Júlia,  Lipkovics Péter, Balázs Péter, Tátrai Vanda  

" Tátrai Vanda egy kis szeletet mutat a meseterápiát és természetművészetet ötvöző ökológiai nevelési programunkból, a MeseErdő-ből, a természetművészet és meseterápia összefonódásáról, valamint az ökológiai érzékenyítés metamorhoses meseterápiás lehetőségeiről."


Az alábbi linken, a szerkesztő Balázs Péter oldaláról letölthető Pdf formátumban Magyar és Angol nyelven. 


Tátrai Vanda: Mindennel ami él, beszélni tudjak!

MeseErdő programunkat bemutató kiadvány

A kiadvány önállóan nem kerül forgalomba, egyesületünk programjain érhetők el.  

"A cím és a mottó híven tükrözi az archaikus ember más mesékben is megtalálható tiszteletteljes kapcsolatát a körülötte lévő világgal. Nincs olyan mesehős, aki saját önző céljait szem előtt tartva leigázná, kizsákmányolná vagy elpusztítaná mindazt, ami őt körülveszi. Ehelyett inkább arra törekszik, hogy szót értsen a természeti elemekkel és képződményekkel, beszélgessen velük és apró jelekből is megértse őket, azaz együttműködjön velük. Épp annyit vegyen el mindenből, amennyit vissza is tud adni. A teremtésmítoszok, varázs- és eredetmagyarázó mesék a legősibb formájuktól kezdve őrzik ezt az organikus-harmonikus, a legmesszebb menőkig ökologikus szemléleten alapuló kapcsolódási formát, és az ember felelősségét hangsúlyozzák az egység megtartásában. A teremtésmítoszokban és eredetlegendákban az analógiás gondolkodás megannyi elemét fedezhetjük fel, a különleges formákat és történeteket őrző sziklák, hegyek, szigetek, folyók és vízesések elnevezésétől kezdve egészen a "földi" (ember) szavunk eredetéig. S ott vannak a mitikus, gyógyító vagy segítő növények mesebeli fajtái, amelyek csak azoknak fedik fel titkukat, akik lélekkel rendelkező lényekként tekintenek rájuk. Ugyanez a helyzet a mesebeli segítő állatokkal is, akik csupán kölcsönösségen és tiszteleten alapuló interakcióban nyújtanak segítséget a bajba jutott embernek. Annak segítenek, aki megeteti és gondozza őket, megfelelő életteret biztosít számukra, legfőképpen pedig egyenrangú partnerként bánik velük.

Tátrai Vanda könyve ugyanezt az értékrendet közvetíti. Segítségével a gyerekek gondolkodását, természettel való kapcsolatát új, mintegy "mesés" alapokra helyezhetjük, s így esélyt teremthetünk arra, hogy a mesehősökhöz hasonló, a környezetükért mélyen felelősséget vállaló felnőttek váljanak belőlük."

dr. Boldizsár Ildikó

mesekutató, meseterapeuta