— Mesejáró Térkép© —


"A mese az az ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul saját lelkében olvasni."

Bruno Bettelheim

Szeretettel mutatjuk be nektek családi mesemanufaktúránk új kincsét a kompakt Mesejáró© térképet! Ez a hűtőre mágnesezhető szépség olyan segítőd lesz a családban, mintha egy szótárt kapnál a gyerekek lelkéhez!

Az álltaluk választott helyszínek, nagyon sok fontos információt hordoznak az hogylétükről, a közösségben betöltött szerepükről, az aktuális érzéseikről. 

Mindezt nagyon gyorsan és játékosan tárja elénk a Mesejáró© térképpel való játék. A családban való használata nem is lehetne egyszerűbb! Aki pedig szeretné mélységében megismerni, saját praxisában, iskolában, óvodában használni ezt a nagyszerű eszközt azt várjuk egy napos workshopjainkon. 

Hogy született?


Amikor gyerekeim születtek sokszor éreztem azt, hogy bár sokat beszélgetünk, játszunk, mesélünk de sokszor mégsem tudom azt, hogy mit éreznek valójában a gyerekeim, hogy milyen az ovis társaik között, vagy milyen az osztály hangulata.

Ha feltettem a kérdést: - Mi volt az oviban, suliban, jött a sokaknak ismerős válasz: "Semmi különös". De én nem különös dolgokra voltam kíváncsi, szerettem volna a gyerekeim lelkét jobban megérteni.

Ahogy elkezdtem mesékkel foglalkozni, és sorra jártam Bajzáth Mária és Boldizsár Ildikó képzéseit, egyre többet tanultam a mesék rendteremtő erejéről, a mesetérkép használatáról, arról, hogy a mese a gyerekek nyelve. Megfogalmazódott bennem, hogy miért is ne próbálnám ki otthon ezt az izgalmas kalandot, és megrajzoltam a saját térképemet meseország birodalmairól.

Az így megszülető Mesejáró térképen sokféle játékot játszhatunk. Szimbolikus helyszíneivel, mesefiguráival, változatos feladataival, játékos és vidám tükröt mutat nekünk. A sok-sok meseországbeli birodalom és hely közül választva a gyerekek könnyen beszélnek az érzéseikről, a nehezen megfogalmazható gondolataikról, hiszen a gyermeki lélek nyelve a mese.

Otthon a konyhában kifüggesztett térkép bombaként robbant a családban, és a gyerekek, egy kakaó mellet szívesen elmondták a mesék nyelvén, hogy miként érzik magukat. Konyhánk kedvenc díszére hamar rákaptak a felnőttek és a vendégeink is.

Az évek alatt aztán nagy méretű, mindent kibíró változatát próbára tettük egyesületünk felnőtt és gyerek mesecsoportjaiban, osztályokban, táborokban is. Mára sok ezer mesejáró barangolt a segítségével a mesék világában és belső tájakon.

Az eredmény egy különleges gyerekbarát, vidám mégis nagyon mély gondolatokat előhívó "munkatárs" megszületése. Sokat változott, csiszolódott a tapasztalatok, és a kutatás által, így született meg jelenlegi formájában a Mesejáró© térkép, mesehős kártyákkal, és a csoportokban jól használható más mesés játékokkal együtt.

A Mesejáró© térkép használatát egy napos gyakorlatorientált workshopunkon mutatjuk meg, amihez tanfolyami jegyzetet adunk, folyamatosan bővülő gyakorlatgyűjteménnyel.

Gyere el ha szeretnél megismerkedni ezzel a csodás eszközzel, ha bővítenéd a szakmai eszköztárad, szükség lenne egy otthoni segítőre, vagy kíváncsi vagy rá hogyan lehet barangolni a mesék világának térképén.

Mire jó? 

Hasznodra lehet-a családban-gyors felmérésben-mesecsoportokban-önismereti munkában-egyéni fejlesztésben-csapatépítésben-fantázia és képzeletfejlesztésben-osztályokban-énerősítésben-alkotó munkában-tábori programokban...

Hogy néz ki? 

A sokféle felhasználási lehetőséget követve több méretben és anyagból készítettünk egyedi szetteket.

Családnak:

- A/4 es hűtőre tapasztható mágneses Mesejáró© térkép, a családoknak amihez egyszerű mágneses figurák tartoznak.

Csoportoknak: 

Gyűrhetetlen, mindent kibíró, vízálló, érintésvédett molinó anyagból készült feltekerhető Mesejáró© térkép

- 50x70 cm-es az egyéni munkához,

- 110x70 cm-es kiscsoportos foglalkozásokhoz,

- 140x100 cm-es a nagy csoportos, tábori munkához és ovisoknak játszószőnyegként is. 

- Mágnestábla a fix helyekre, osztályokba, csoportszobákba, mágneses mesehőskészlettel, örökös darab.

Ráadás:

- Mesehős készletek:

  • - kártyán
  • - 3D-s kavicsforma vágott lapokon
  • - mágneses verzióban