— Mesejáró Térkép© —


"A mese az az ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul saját lelkében olvasni."

Bruno Bettelheim


Amikor gyerekeim születtek sokszor éreztem azt, hogy bár sokat beszélgetünk, játszunk, mesélünk de sokszor mégsem tudom azt, hogy mit éreznek valójában a gyerekeim, hogy milyen az ovis társaik között, vagy milyen az osztály hangulata.

Ha feltettem a kérdést: - Mi volt az oviban, suliban, jött a sokaknak ismerős válasz: "Semmi különös". De én nem különös dolgokra voltam kíváncsi, szerettem volna a gyerekeim lelkét jobban megérteni.

Ahogy elkezdtem mesékkel foglalkozni, és sorra jártam Bajzáth Mária és Boldizsár Ildikó képzéseit, egyre többet tanultam a mesék rendteremtő erejéről, a mesetérkép használatáról, arról, hogy a mese a gyerekek nyelve. Megfogalmazódott bennem, hogy miért is ne próbálnám ki otthon ezt az izgalmas kalandot, és megrajzoltam a saját térképemet meseország birodalmairól.

A konyhában kifüggesztett térkép bombaként robbant a családban, és a gyerekek, egy kakaó mellet szívesen elmondták a mesék nyelvén, hogy miként érzik magukat. Konyhánk kedvenc díszére hamar rákaptak a felnőttek és a vendégeink is.

Az évek alatt aztán nagy méretű, mindent kibíró változatát próbára tettük egyesületünk felnőtt és gyerek mesecsoportjaiban, osztályokban, táborokban is. Mára sok ezer mesejáró barangolt a segítségével a mesék világában és belső tájakon.

Az eredmény egy különleges gyerekbarát, vidám mégis nagyon mély gondolatokat előhívó "munkatárs" megszületése. Sokat változott, csiszolódott a tapasztalatok, és a kutatás által, így született meg jelenlegi formájában a Mesejáró© térkép, mesehős kártyákkal, és a csoportokban jól használható más mesés játékokkal együtt.

A Mesejáró© térkép használatát egy napos gyakorlatorientált workshopunkon mutatjuk meg, amihez tanfolyami jegyzetet adunk, folyamatosan bővülő gyakorlatgyűjteménnyel.

Gyere el ha szeretnél megismerkedni ezzel a csodás eszközzel, ha bővítenéd a szakmai eszköztárad, szükség lenne egy otthoni segítőre, vagy kíváncsi vagy rá hogyan lehet barangolni a mesék világának térképén.

Hasznodra lehet-a családban-gyors felmérésben-mesecsoportokban-önismereti munkában-egyéni fejlesztésben-csapatépítésben-fantázia és képzeletfejlesztésben-osztályokban-énerősítésben-alkotó munkában-tábori programokban...

A sokféle felhasználási lehetőséget követve több méretben és anyagból készítettünk egyedi szetteket.

Gyűrhetetlen, mindent kibíró, vízálló, érintésvédett molinó anyagból készült feltekerhető Mesejáró© térkép,

- 50x70 cm-es az egyéni munkához,

- 110x70 cm-es kiscsoportos foglalkozásokhoz,

- 140x100 cm-es a nagy csoportos, tábori munkához és ovisoknak játszószőnyegként is.

- A/4 es hűtőre tapasztható mágneses Mesejáró© térkép, a családoknak amihez egyszerű mágneses figurák tartoznak.

- Mágnestábla a fix helyekre, osztályokba, csoportszobákba.

- Mesehős készletek kártyán, vagy 3D-s kavicsforma vágott lapokon és mágneses verzióban is elkészült.