Rólunk

Egyesületünk 1997- ben alakult. Működésünk helyszíne Kelet Európa, Magyarország. Itt található a sajátos arculatú falu Noszvaj, ahol megmaradtak, a hagyományos földalatti építészet formái a dombházak, barlanglakások.

A puhább vulkáni kőzetekre épült településekhez közvetlenül hozzátartozik, a kő szobrászati és építészeti felhasználása. Az elmúlt évszázadok folyamán itt élő emberek, a helyi tufakövek könnyen faraghatóságát használva alakították ki, hagyományos lakótereiket, a felszínen hullámzó kőzetekbe.

Egyesületünk a földalatti 'építészet' emlékezetét megőrizve, a táj új életre keltését és egy alkotóműhely létrehozását kezdeményezte alapításakor. Alapanyagunk, a több száz négyzetméternyi vulkáni hamuba, riolit tufába faragott lakótér és tágas környezete.

Betemetett udvarokat tártunk fel, utakat, ösvényeket kötöttünk össze, oromfalakat építettünk, belső tereket faragtunk. A kőkertek gondozása, a szobrászati és építészeti elgondolások kibomlása, átalakította a tájat. Így jött létre az a folyamatosan változó térség, melyet az egyéni és közösségi munkákhoz használunk évről-évre.

A Farkaskő művésztelep építése, működtetése során rájöttünk a "szociális plasztika" jelentőségére, a közösségi terek tudatformáló erejére. Hiszünk abban, hogy a programjaink által kínált lehetőségek s az általunk felmutatott ökotudatos szemléletű működés egy egész közösséget indíthat el egy "zöldebb", tudatosabb élet felé. Tevékenységünk négy fő területen jelenik meg:

Képzőművészet területén belül a tájépítészet, a szobrászat mellett a zene, a festészet és az iparművészet változatos műfajai (nemezelés, üvegművesség, kerámia...), valamint a helyi hagyományos kézműves mesterségek (bor,- kőkultúra, mogyoróvessző-fonás) közötti átjárások sokszínűen gazdagítják az alkotótelep munkáját. Összejöveteleinket szimpozion formájában tartjuk, ami alatt az alkotófolyamatba betekinthetnek a látogatók.

Az Oktatási gyakorlatunkban a látogatóknak kultúrtörténeti előadások keretén belül beszélünk a földalatti építészet, - a barlanglakások kialakulásáról, a táj tradicionális életformájáról, művészeti tevékenységünkről. Általános,- és középiskolai csoportok részére útmutatást nyújtunk a hagyományos mesterségek, kézműves technikák újjáélesztéséhez, a már-már feledésbe merülő archaikus tevékenységek megőrzésével, oktatásával. Művésztelepünk gyakorló helyszíne a világon felsőoktatási szinten elsőként alapított Természetművészet szakiránynak (Eger, Eszterházy Károly Egyetem, Vizuális Művészeti Intézet).

A Meseterápiához kapcsolhatóan a művésztelep egyedülálló terei, befogadó helyszínei lettek önismereti és csoportmunkáknak. A magyar mese és mondavilágra épülő interaktív mesefoglakozásokat, workshopokat, tréningeket, táborokat szervezünk gyerekeknek és felnőtteknek, mely a mesék hatalmas összerendező, egyensúlyteremtő képessége által segítik az individuális fejlődést, az egyéniség, az egyéni képességek kibontakoztatását, az önmegvalósításra való képességet.

A Természetvédelem része életünknek, az értékrendünket meghatározó környezettudatosságunk, a művésztelepet övező kertek kialakításának gyakorlatában és a következő évek fejlesztései során válik kerekké. A művésztelepet övező lankákon, a hagyományos gyümölcsfajtákat telepítve teremtjük meg a tájban megvalósuló művészeti alkotásaink környezetét. Felhasználva tájkertünket a művészeti,- környezetismereti,- és környezetvédelmi oktatás helyszíneként Földkerekség ökoműhelyünk várja az érdeklődőket.

A Természet Meséi mindezeket ötvöző, egyedülálló program. Az egyesület működésében felvállalt értékeket, és a hozzá kapcsolódó látásmódot szeretnénk megosztani gyermekeinkkel, az őket oktatókkal, és a természetművészet, erdőfürdő, valamint a meseterápia metódusát alkalmazó szakemberekkel. Hiszünk abban, hogy meghatározó szerepünk, felelősségünk van, a következő generációk szemléletének és ennek egyik következményeként létrejövő életminőségünk kialakításában.

Olvasnál még az egyesületről?